Oulun kaupunki käytti kyseenalaisia keinoja ja määräsi päiväkotien johtajat tekemään lakonalaisia töitä viime torstaina. Keittiötyössä normaalisti vaadittavaa hygieniapassia ei johtajilta edellytetty.
Useat Oulun päiväkotien johtajat velvoitettiin suullisella virkamääräyksellä tekemään lakonalaista työtä viime viikon torstaina. Tuona päivänä Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen JHL:läiset ja jytyläiset ateria- ja puhtauspalvelutyöntekijät olivat lakossa vastustaakseen tehtäviensä ulkoistamista.
– Sain keskiviikkoiltana kello 19.30 työnantajalta soiton, jossa muistutettiin, että olen viranhaltija. Samalla sain virkamääräyksen mennä aamulla laittamaan hoitolapsille aamupalan ja jakamaan päivällä lounaan, kertoo Mäntylä-Snellmannin päiväkodin johtaja Eija Salmi.
Keittiötyöt veivät siinä määrin aikaa, että omaan työhuoneeseensa Salmi ehti ensimmäisen kerran vasta noin kello 15. Työpäivä oli alkanut jo kello 6.30.
– Entäpä jos joku lapsi olisi ollut pahasti allerginen ja hänelle olisi päätynyt vääränlainen annos?
Samanlaista viestiä Jukon pääluottamusmies Juha Moilanen kertoo kuulleensa muiltakin päiväkotien johtajilta.
– Kirjallista määräystä ei annettu, mutta puhelimessa heille oli sanottu, että jos he eivät menettele kuten työnantaja käskee, he syyllistyvät virkavirheeseen ja mahdollisesti lasten heitteillejättöön. Aika kovat keinot on työnantajalla käytössä täällä Oulussa, hän ihmettelee.
Hygieniapassia ei tarvittu
Myös Salmi ihmettelee työnantajan menettelyä ja tulkintaa, jonka mukaan kyse olisi ollut suojelutyöstä. Hän kertoo miettineensä myös ruoan jakeluun liittyvää vastuuta.
– Entäpä jos joku lapsi olisi ollut pahasti allerginen ja hänelle olisi päätynyt vääränlainen annos? Kuka siitä olisi vastannut?
Hän muistuttaa, että kovinkaan monella päiväkodin johtajalla ei ole hygieniapassia, mikä on normaalisti ehdoton edellytys keittiössä työskenneltäessä. Tällä kertaa sitä ei vadittu.
Salmi on ollut työelämässä yli 40 vuotta ja luottamusmiehenäkin parikymmentä vuotta mutta ei ole törmännyt aiemmin samanlaiseen menettelyyn.
– Joskus 90-luvulla vastaavassa tilanteessa soitettiin lasten vanhemmat edellisenä iltana läpi ja kerrottiin, että huomenna päiväkodissa ei ole saatavilla lämmintä ruokaa ja kehotettiin ottamaan omat eväät mukaan. Sekin olisi ollut fiksumpaa kuin määrätä meidät johtajat pystymetsästä ruoanjakoon, hän sanoo.
Ensin painostusta, sitten sääliä
Päiväkodeissa työskenteleviä varhaiskasvatuksen opettajia ja lastenhoitajia ei tiettävästi komennettu tekemään lakonalaista työtä lakkopäivänä. Myöskään koulujen jukolaisilta rehtoreilta ei ole pääluottamusmies Juha Moilasen mukaan tullut viestejä työnantajan painostuksesta.
– Mutta en yhtään ihmettele, että päiväkotien johtajat ovat taipuneet, kun työnantaja ensin painostaa ja vetoaa sitten sääliin, että lasten on saatava ruokaa.
Jukon piirissä valmistellaan parhaillaan työnantajille ja Oulun poliittisille päättäjille suunnattua kirjelmää, jossa muistutetaan pelisäännöistä ja siitä ettei vastaava saisi toistua.